Nöjeskungen har abdikerat
Hotel Corallen, A Petterson, Pub Kråkan, Magasinet, Hotell Kronmunken, Vita Hästen, Badholmen och Munthes. Björn Syrén har varit hotell- och nöjeskung i mellanlänet under närmare 35 år. Men nu har han bestämt sig för att abdikera från tronen. I alla fall tills han har besegrat cancern fullt ut.
En gång entreprenör, alltid entreprenör. Björn Syrén har alltid haft svårt att sitta still i båten. Eller som han själv säger: ”Om jag hade diagnostiserats i början av min företagarkarriär hade jag nog placerats en bra bit in i alfabetet.” För tre år sedan drabbades han av prostatacancer. Sedan dess har han strålbehandlats 36 gånger och har åkt närmare 600 mil mellan Oskarshamn och Kalmar.
– Inget ont utan att det har något gott med sig. I samband med behandlingarna hann jag med att studera arkitekturen i Kalmar och titta på en och annan lokal.
Under sjukdomstiden förberedde han än en gång en nöjessatsning. I en fastighet (Lundins Skor) i Kråkerumsbacken. Att krogen skulle heta Munthes var han på det klara med tidigt.
– Lite straffspark med tanke på statyn av Axel Munthe och hans kära hund Puck i Kråkerumsbacken.
Men en sak är säker. När Björn Syrén gör något, då gör han det ordentligt. Först läste han mycket om Munthe, hans karriär som livläkare för drottning Victoria, tiden på Capri och vänskap med kungen. Sedan följde han upp det genom att resa i Munthes fotspår till Capri.
– Mycket intressant och lärorikt.
Under några år byggde han om fastigheten med perfektion. Utan att ha bråttom.
– Det är naturligtvis alltid en fördel att kunna arbeta utan någon ekonomisk press.
I ett tidigt stadie stod det klart att Jennifer Glag, sonen Henriks sambo, skulle driva krogen och ha 25 procent av aktierna i driftbolaget. Sedan gick det som det brukar med Syréns skapelser. Succé från första dagen.
Att Björn Syrén är mer entreprenör än förvaltare är klart som korvspad. Han har aldrig tvekat att sälja sina skapelser (för att ibland köpa tillbaka dem). I mars i år sålde han av Munthes och fastigheten till WRS-koncernen, som driver Hotel Corallen, Restaurang Badholmen, Hotel Adels och som i dagarna återinviger Kråkan. Delägarna Malin Wigren, Kristian Syrén, Anmol Rattan och Anders Ljungholm (undantaget) har över tid arbetat med Syrén på olika sätt och i olika konstellationer.
Hotel Corallen har alltid varit den slipade diamanten i Björn Syréns nöjesrike bestående av hotell och krogar i Oskarshamn och Mönsterås. 1983 köpte han Liljeholmens ateljé.
Undan för undan byggde han ut till 73 rum. Han släppte inte Corallen förrän hans skapelse var ett av hotellkedjan Best Westerns mest uppskattade hotell.
– Hotel Corallen har varit navet i verksamheten. Utan den tryggheten hade det varit svårt att sjösätta alla olika satsningar.
Det mesta som Syrén har lagt händerna på har blivit guldkalvar. Och förmodligen hade hans nöjesimperium blivit större om det inte varit för tre traumatiska händelser i mitten av 1990-talet.
– Finanskrisen innebar att mina lån steg med åtta miljoner kronor under ett dygn. Det var så illa att jag var villig att lämna över Corallens nycklar till banken. Jag är oerhört tacksam för att en bankman i Växjö trodde på mig.
En dag steg en delegation från citypolisen i Stockholm in på kontoret.
– Det var en mycket obehaglig känsla att vara misstänkt för att sälja illegal sprit. Polisen kunde dock efter en tid konstatera att en av mina anställda var skyldig.
Mest omskakad blev Björn Syrén i samband med att diskotek och restaurang A Petterssons gick som tåget.
– Fick obehagliga samtal från människor som ville köpa A Petterssons. När jag förklarade att jag inte var intresserad började mordhoten strömma in. Droppen var när diskoteket bombhotades och 600 människor fick utrymmas. Då bestämde jag mig för att sälja av mina nöjesställen.
Nu står Syrén än en gång utan pubar och restauranger. Och det kryper i hans kropp. I terapisyfte har han köpt några fastigheter i Oskarshamn, som han renoverar.
– Först och främst ska jag bli friskförklarad från prostatacancern. Sedan får vi se… Det finns några lokaler i centrum som går att förvandla till restauranger eller pubar, säger han så där lagom finurligt. Nöjeskungen i mellanlänet har knappast abdikerat för evigt.
Text: Mikael Petersson
Foto: Curt-Robert Lindqvist
FAKTA BJÖRN SYRÉN
Född: 1946 i Oskarshamn.
Bor: På hästgård i Flinshult.
Civilstånd: Gift för fjärde gången.
Intresse: Bygga, bygga om och bygga till.
Företagarstart: Importerade hästar från Estland.
Kuriosa: Framgångsrik hoppryttare i ungdomen.
Oväntat: Jobbade med mat under några år på sjön.