20-årsjubileum för keramikverkstad

En återblick som ger inspiration för framtiden. 

När Ann-Louise Håkansson i höst firar 20-årsjubileum med sin keramikverkstad har tidiga alster och kundfavoriter återtagit sina platser i skyltfönstret.

Som 12-åring klev Ann-Louise Håkansson in på en ABF-kurs i drejning tillsammans med en kompis. Från den stunden visste hon att det var keramiker hon skulle bli. 

– Det var jag, min kompis och ett gäng tanter. Vi skrattade och hade väldigt roligt tillsammans, minns Ann-Louise leende. 

Men i stället för att gå rakt på sak började Ann-Louise sin yrkesbana som fritidsledare och jobbade som det i ­några år innan hon som 32-åring ­flyttade till Lidköping för att utbilda sig till keramiker på Formakademin. Fylld av kunskap och inspiration återvände hon till Oskarshamn efter utbildningen och började som lärare på keramikutbildningen på Oskarshamns folkhögskola. Dessutom startade hon Oktava, ett kooperativ för konst och konsthantverk som höll till i Kråkerumsbacken.

– Det var även i den här vevan jag bestämde mig för att söka ­starta eget-bidrag och köra i gång mitt företag, som nu alltså fyller 20 år. Man måste vara orädd för att starta eget och ha tillit till universum att det kommer att ordna sig, konstaterar Ann-Louise. 

Allt är inte drejat. De karaktäristiska och ­mycket populära äggen, som var bland de första föremålen Ann-Louise tillverkade i sin verkstad, är gjutna med hjälp av en gipsform.

En dröm

I början hyrde hon utrymmen på Åsaskolan, innan verksamheten flyttades till Kyrkogårdsgatan 2005. Keramikateljén, som det hette då, drevs tillsammans med keramikern Marica Gustafsson, men från 2018 har Ann-Louise ensam ansvarat för verksamheten som nu bär namnet Keramikverk. 

– Jag går nog plus minus noll på detta, men tiden jag lägger ner genererar andra värden. Det har ju varit en dröm för mig ­sedan tonåren att driva en egen verkstad och sköta allt själv. ­Roligast är att få förverkliga mina idéer, men också att lära ut hantverket till andra. Eleverna som har gått kurs hos mig berättar att de får en helt annan förståelse för arbetet som ligger bakom den färdiga ­skålen eller vasen som du köper från en keramikverkstad, säger Ann-Louise, innan hon erkänner att även hon köper krukor från de stora butikskedjorna ibland. 

– Men det är så tydligt att de massproducerade föremålen saknar själ. Handgjord keramik är inte perfekt, det är det som är charmen.

Keramikverkstadens 20 år firas med jubileumsöppet på lördagar och ­söndagar hela december. Inför ­detta har Ann-Louise tagit fram gamla designer som finns sparade i form av skisser och fotografier. 

– Allting ligger i en låda som jag nu har grävt i för att hitta mina favoriter och jag är i gång med tillverkningen av några alster som kommer att säljas i begränsad upplaga, berättar hon. 

Efter några timmar i ugnen med en topp­temperatur på 1 250 grader är ytbehandlingen färdig.

Hjälper unga

Samtidigt som Ann-Louise blickar tillbaka över sina 20 år som ­företagare engagerar hon sig för att hjälpa unga att våga tro på sig själva och sin affärs­idé. Just nu är hon tillfrågad att vara mentor för en gymnasietjej som har planer på att starta ett UF-företag.  

– Jag känner att jag på något vis vill visa för unga människor att man kan starta eget och faktiskt få det att ­fungera. Som egenföretagare vet jag att det omöjliga är möjligt. 

Under jubileumsfirandet i december har butiken på Kyrkogårdsgatan även öppet på söndagar.

 

Fakta

Ann-Louise Håkansson

Ålder: 56 år

Bor: Oskarshamn

Gör: Jobbar som vägledare på Vägknuten och driver egen keramikverkstad på Kyrkogatan

Fritidsintressen: Keramik, hälsa, kost och träning

 

Text: Jonas Axelsson, Foto: Curt-Robert Lindqvist