Redo för arbetslivet

Utbildningar av hög kvalitet, förankrade i verkligheten. Oscarsgymnasiet har ett nära samarbete med näringslivet genom samverkansarenan Teknikcollege. 

Målet är att stärka upp kompetensförsörjningen till industrin. Teknikcollege är en nationell organisation och på Oscarsgymnasiet är fyra utbildningar certifierade, vilket innebär att de uppfyller åtta kvalitetskriterier. Att en utbildning är certifierad innebär med andra ord att den är kvalitetssäkrad och är anpassad efter aktuella behov hos företagen, förklarar Emmelia Haglind, processledare Teknikcollege Östra Småland.

Eftertraktade

Något som bekräftas av Roger Karlsson från Scania, som också är regional ordförande för Teknikcollege.

– Vi behöver arbetskraft som gått Teknikcollege-certifierade utbildningar till våra anläggningar. Det är likadant för alla industriföretag. Stora pensionsavgångar väntar i vår bransch de närmaste tio åren och vi behöver en ständig påfyllnad av rätt utbildade människor, säger han.

Genom Teknikcollege möter näringslivet skolan och kan framföra sina behov. En mycket viktig del för att göra utbildningen så aktuell som möjligt och därmed också eleverna så anställningsbara som möjligt. 

– Det är jättebra för skolan att kunna samverka med företagen, vad gäller utbildningens innehåll, maskiner och utrustning. Det blir också lättare att hitta APL-platser till våra elever, säger Mikael Hedkvist, rektor på Oscarsgymnasiet.

Här är teknik-, naturvetenskaps-, industri- och El- och energiprogrammet certifierade för Teknikcollege. 

Eleverna Christine Borg och Jonathan Klang är redo för arbetslivet.

Nöjda med utbildningen

Christine Borg och Jonathan Klang går tredje året på El- och energi-programmet med inriktning Energiteknik och är väldigt nöjda med hur utbildningen utformats i samarbete med näringslivet.

– Jag tycker om att det är mycket praktiskt arbete och inte bara läsa i böcker. Redan på första praktiken på SSE kände jag att yrket som elektriker skulle passa mig väldigt bra, säger Christine Borg med ett leende.

– För min del funderar jag på att läsa det fjärde påbyggnadsåret, ”Gymnasieingenjören”, och sedan plugga vidare till sjöfartsingenjör. Har lärt mig mycket under gymnasietiden som jag får användning av framöver, säger Jonathan Klang.