Driven lagspelare i näringslivets topp

Han är oskarshamnaren med ansvar för 36 lokalkontor och 850 medarbetare. Dessutom i ett företag som är sprunget ur hans egen hemstad. En målmedveten livsresa har gjort Stefan Svensson till en uppskattad ledare i såväl styrelserummet som i idrottshallen.  

Jobbet och karriären har alltid betytt mycket för oskarshamnssonen Stefan Svensson. Och att siktet har varit inställt på toppen är inget han sticker under stol med. 

– Jag var tidig med att sätta upp mål för mig själv om att jag ville avancera och göra karriär. Tankarna på att bli vd för ett stort bolag har funnits hos mig sedan mitten av 90-talet. Och det var förstås väldigt kul att uppnå en målsättning som jag burit på så länge, konstaterar Stefan Svensson, som i dag är vd och koncernchef för Elajo. 

Resan tog sin början på Oskarshamns kärnkraftverk, där Stefan jobbade som sanerare innan han så småningom blev anställd av OKG som områdesansvarig inom service. 

– Det var då jag blev ledare för första gången på riktigt allvar. Jag var väldigt ung, bara 28 år, men jag kände direkt att det var något som passar mig, minns Stefan. 

Intern resa

1999 outsourcade OKG serviceverksamheten till ISS vilket ledde till att Stefan först fick jobb som driftchef och sedan som platschef. I samband med att ISS senare startade industri-segment blev han först regionchef för södra Sverige och så småningom affärsenhetschef. 

– Det var en fantastisk intern resa. Jag jobbade på ISS i nästan 18 år och hade möjligheten att utbilda mig längs vägen. 2017 blev jag sugen på en förändring och började därför som vd och koncernchef på skadeserviceföretaget OCAB. Det är ett fantastiskt bolag och jag trivdes jättebra.

 

 

För Stefan Svensson var det självklart att tacka ja till uppgiften att föra grundaren Alf Josefssons livsverk vidare i samma anda.

Fakta

Stefan Svensson

Ålder: 56

Bor: Hus i Fliseryd

Familj: Frun Ingela samt barnen Jesper, 25, Hampus, 23 och Wilma 18 år

Jobbar som: Vd och koncernchef för Elajo

Gör på fritiden: Följer barnens framfart på innebandyplanen, tränar på crosstrainer och cyklar, umgås med familj och vänner

 

 

Efter två och ett halvt år på OCAB kom telefonsamtalet som Stefan hade drömt om sedan OKG-tiden. 

– Jag blev uppringd av en head-hunter och fick veta att det gällde ett företag i regionen där jag bor. Senare fick jag reda på att det var Elajo och till slut fick jag också erbjudandet. Efter att ha varit ute och rest så mycket, 3–4 dagar per vecka i 10–12 år, så var det fantastiskt att få komma hem. Och dessutom till ett företag som Elajo, som jag alltid har sett som ett väldigt fint lokalt bolag. Det var inte mycket att fundera på, säger Stefan.  

Företagets strategi för de närmaste åren var redan lagd och Stefan kunde ägna de första månaderna som vd åt att bli varm i kläderna och lära känna branschen. Då, efter bara ett halvår på posten, slog coronapandemin till med full kraft. 

– Det var som att någon drog ner rullgardinen över en natt. Vi hörde från kontoren runt om i ”Elajoland” att kunderna inte längre släppte in oss för att göra vårt jobb. Då var det bara att sätta i gång och upprätta krisplaner, berättar Stefan, som är noga med att betona vikten av samarbete när de mörka molnen hopar sig på himlen. 

– Det var några riktigt tuffa månader innan vi började återhämta oss. Jag hade mycket samtal med kolleger genom olika affärsnätverk under den här perioden och vi var många som kände att vi måste ta tag i det och få snurr på saker och ting igen. Alla hjälptes åt på något sätt, inte minst här i Oskarshamn. Och i allt det tuffa fanns det en tydlig strävan framåt. 

Brinner för innebandy

Att Stefan har ledarskapet i blodet märks inte minst på hans engagemang vid sidan om jobbet. Parallellt med karriären har han varit djupt involverad i föreningslivet – framför allt inom innebandyn. Ungefär samtidigt som Stefan fick sitt första jobb som arbetsledare på OKG valdes han till ordförande för det som då hette Oskarshamns Innebandyklubb, numera Craftstadens IBK, där han även var aktiv som spelare. 

– Det hände väldigt mycket just då som var ledarrelaterat och jag upplevde gång på gång att ledarskap verkligen var något jag ville jobba med. Samtidigt kände jag ett stort förtroende, vilket är jätteviktigt, för utan förtroende blir du aldrig en duktig ledare eller en bra chef. Ledarskap handlar om att bygga starka team och se till att människorna runt om kring dig mår bra. Att verkligen komma ihop som grupp tror jag jättemycket på för att nå framgång, betonar Stefan.

Genom åren har Stefan Svensson lagt åtskilliga frivilliga timmar på Fliseryds IBK, som i fjol bytte namn till Fliseryds IF efter en sammanslagning med fotbollsklubben på orten.

Flyttade till Fliseryd

I samband med att Stefan och frun Ingela väntade sitt första barn bestämde sig paret för att flytta till Ingelas uppväxtort, Fliseryd. 25 år senare bor de kvar i samma hus, har fått ytterligare två barn och är båda engagerade i det lokala föreningslivet. 

Strax efter flytten fick Stefan frågan om att bli spelande tränare i innebandyklubben Höjdarnas KF från Högsby, ett uppdrag han tog sig an med den äran och hjälpte laget till serieseger. Under tiden, inför säsongen 1997/1998, bildades föreningen Fliseryds IBK och till säsongen 1999/2000 fick Stefan frågan om att bli tränare. 

– Då kom jag ”hem”, blev spelande tränare och senare ordförande i styrelsen. Men vi hade ingen sporthall i Fliseryd, utan fick kuska till Blomstermåla för att spela. När Mönsterås kommun började bygga en sporthall 2001 startades en intresseförening i samhället med många fantastiska människor som ville vara med och göra en insats. Det var häftigt att se vad man kan uppnå i ett litet samhälle där det är naturligt att man hjälps åt, konstaterar Stefan. 

Innebandytokiga barn

Till Stefans stora glädje har alla hans tre barn blivit lika innebandytokiga som han själv. Sonen Jesper spelar i division 1-laget Kalmarsund, sonen Hampus i Fliseryds a-lag och dottern Wilma i Craftstaden. Han har sett dem växa upp på innebandyplanen och ägnar fortfarande en stor del av helgerna åt att följa med och stötta från läktaren. 

– Jag har varit idrottsintresserad i hela mitt liv och provat på många olika idrotter, precis som jag tycker att alla barn ska få chansen att göra. Idrotten fostrar och det är viktigt för barn och ungdomar att vara med i de sammanhangen, framhåller Stefan, som på flera sätt har verkat för att det ska finnas minst en stark idrottsförening i Fliseryd. 

– Fotboll och innebandy har länge varit dominerande i Fliseryd och kring år 2000 ställde jag frågan första gången om vi inte skulle slå ihop föreningarna. Tio år senare försökte jag en gång till, men inte heller den gången blev det något. Skam den som ger sig, tänkte jag och försökte igen tio år senare igen, alltså förra året, berättar Stefan. 

Fotbollsklubben hade vid den tidpunkten haft det tufft med rekryteringen under flera år, samtidigt som det var många innebandygrabbar som även spelade fotboll. Sammanslagningen blev verklighet och den nya föreningen, med Stefan som ordförande, fick namnet Fliseryds IF.

– Det är ett ganska stort jobb att slå ihop två föreningar och därför blev Fredrik Lindh, som var engagerad i båda, väldigt viktig i sammanhanget. Han fungerade som en katalysator som fick med sig folket. Jag bad honom ta ansvar och bygga på det vi redan hade. Och det känns jättekul att vi numera har en gemensam idrottsförening i Fliseryd. Som med så mycket annat blir det alltid bättre när man gör saker tillsammans. 

Fakta

Elajokoncernen

Elajo är ett av Sveriges ledande el-, ­mekanik- och energiföretag. Huvudkontoret ligger i Oskarshamn. Koncernen har cirka 850 ­medarbetare och bedriver verksamhet på 36 olika orter i Sverige. 

Fakta

Fliseryds IF

• Föreningen bildades 1925 och slogs samman med Fliseryds IBK 2021. 

• FIF har tre sektioner: fotboll, innebandy och en trivselsektion som ordnar aktiviteter för medlemmar och för samhället i stort.  

• Fotbollssektionen har ett a-lag i division 6 och flera ungdomslag. 

• Innebandysektionen har ett a-lag i division 3 och flera ungdomslag.

 

 

Ingela Svensson sätter alltid familjen främst och har varit en avgörande faktor för att Stefan Svensson kunnat uppnå sina mål.

Medspelare i vått och torrt

I företaget, i föreningen, eller i hemmet. Vad det än gäller är det ingen som klarar allt på egen hand.
– Vi som familj är ett riktigt team, konstaterar Ingela Svensson. 

Bakom Stefan Svenssons framgångsrika resa till näringslivets topp ligger många år av hårt arbete. Parallellt har han levt familjeliv med fru och tre barn, vilket aldrig har varit en nackdel – utan en styrka. 

– Familjen har varit väldigt viktig för att jag ska kunna köra mitt race. Min fru Ingela har verkligen betytt otroligt mycket och alltid stöttat mig till hundra procent. Talesättet ”bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna” stämmer bra i vårt fall. När jag har varit borta mycket har hon varit förstående. Och när allt är bra där hemma, då presterar man bra på jobbet också, då blir man trygg, betonar Stefan.  

För Ingela Svensson har det varit naturligt att stötta Stefan i hans höga målsättningar. Det har bland annat inneburit ett större ansvar för hem och barn i takt med att jobbresorna blivit fler och fler. 

– Jag har alltid vetat vad han har burit på för drömmar. Det gjorde han klart för mig tidigt när vi blev tillsammans. Och jag har själv aldrig varit sådan, utan min prioritet har alltid varit familjen. Sedan är Stefan bra på att koppla bort jobbet när han är hemma, då är han hundra procent pappa och make, berättar Ingela.

Innehållsrikt liv

Med en stor mängd åtaganden på både jobbet och fritiden är risken att kärleken får mindre plats. Men i Stefan och Ingelas fall är det innehållsrika livet i stället ett starkt bidrag till kittet som håller dem samman. 

– Det händer alltid grejer kring Stefan, det var en av sakerna som jag föll för hos honom. Samtidigt är han trygg och stabil, både som make och som ledare. Han svävar inte iväg, utan man kan alltid lita på att han står bakom en. Stefan är en lagspelare och vi som familj är ett riktigt team.