Knut Knutsson hittade dyrgripar i Oskarshamn
En Döderhultare, ett gammalt kinafat och några andra dyrgripar. Några av anledningarna att Mister Antikrundan, Knut Knutsson, dök upp i Oskarshamn för en tid sedan.
– Marknaden för den här typen av antikviteter är het nu, konstaterade han.
Under Oskarshamnsvistelsen blev det naturligtvis ett besök i Döderhultarens ateljé.
Därifrån var inte steget till Thelin och Johanssons Auktionshus på Köpmangatan särskilt långt. Anledningen var förstås att Döderhultarns grupp ”Kobröllopet” var till försäljning.
Lyriskt lyfte han upp de två pjäserna och utbrast:
– Vilket hantverk och vilken fantastisk människa Axel Pettersson var. Hans sätt att skildra samhällets hyckleri i konstverken är helt otrolig.
Några sekunder senare utbrast han:
– Vad har ni satt för utrop på Kobröllopet?
– 75 000 kronor, svarade Auktionshusets ägare Patrick Johansson.
– Ja, det tror jag mycket väl att ni kan få, kontrade antikexperten.
Knut Knutsson har sedan 1989 charmat det svenska folket i det populära tv-programmet Antikrundan. I program efter program har han bländat med sin kompetens om och kring antika saker. Sedan 1996 driver han också Uppsala auktionsverk.
Från uppväxt till samlarintresse
Han växte upp i Sandsbro utanför Växjö där hans far bedrev lanthandel och senare en antikaffär. När han var runt 16-17 år avlutade han på beställning gamla möbler hemma i trädgården. Ett jobb som gav lite extra pengar men som också väckte hans nyfikenhet för antika skåp, bord och stolar.
– En dag när jag stod där och avlutade ett skåp så fick jag plötsligt se ett otroligt vackert blommotiv. Sedan den dagen slutade jag avluta färg och började i stället skrapa bort målarfärg för att kunna bevara de gamla originalmålningarna som kan dölja sig bakom renoverade ommålade möbler.
Det var egentligen först på 70-talet Knut Knutssons samlarintresse tog ordentlig fart.
– Mitt första samlingsområde var porslin och keramik från Uppsala Ekeby. Mitt bästa köp under den perioden var dock en kromad Böhlmark golvlampa från 1937, som jag fortfarande har kvar.
Vägen till konst och kultur
Egentligen så hade antikgurun för avsikt att läsa juridik, men när han fick jobb på Kulturen i Lund 1976 avbröt han, till fars stora besvikelse, sina juridikstudier för att satsa på ämnen som konst och kulturvetenskap.
– På åttiotalet tog antikintresset fart på riktigt. Jag fick då anställning på Bukowskis med ansvar för modern design i en tid då utvecklingen och intresset stod på topp för det moderna.
1989 drog det kända och omåttligt populära tv-programmet Antikrundan igång. Ett program som Knut har medverkat i redan från start och hela vägen fram till dagens datum.
Vad är det som gör antikrundan så populär?
– Folkfesten, känslouttryck, öden och människors historier kring sina saker och fynd samt värderingarna.
Mestadels har han gjort människor glada med positiva värderingar i Antikrundan. Det finns dock undantag.
– Då kommer jag direkt att tänka på mannen som trodde att han hade en fin och värdefull elfenbensskulptur som visade sig vara plast och hur han med en mycket sur min påtalade att jag hade helt fel och gav sig iväg…
Den stora auktionshöjningen
Vad är det som är som är så fascinerande med auktioner och antikviteter?
– Att ingen dag är den andra lik. Spänningen och förväntningarna, som till exempel den dagen jag gjorde ett hembesök hos en äldre dam och fick syn på ett kinesiskt fat som hängde på väggen. När jag fick det i min hand insåg jag att det var ett väldigt sällsynt fat från 1700-talet. Damen berättade då att hon tidigare blivit erbjuden 30 000 kronor som ett utgångspris av en auktionsfirma men tackat nej.
– Vad skulle du vara nöjd med för värdering och utgångspris för att inte sätta upp fatet på väggen igen? frågade Knut Knutsson.
Runt 80 000 kronor hade damen svarat.
– Efter en kort tid träffade jag henne igen med ett förslag på ny värdering. Hon hade då kommit fram till att acceptera ett utgångsbud på 80 000 kronor.
Knut chockade dock henne genom att kontra:
– Ja, annars så skulle vi kunna börja på 800 000 kronor och efter de orden så var jag tvungen att hålla i damen så att hon inte skulle svimma säger Knut. Auktionsdagen till ära var jag själv utropare och budgivningen startade på 800 000 kronor.
På första parkett satt tanten och hela släkten.
Budgivningen började på 800 000 kronor och auktionen på fatet slutade på 10 miljoner kronor.
– Hela släkten på första raden såg ut som fågelholkar och förstod inte riktigt vad som hade hänt, säger Knut med ett skratt.
Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist
5 snabba
Gårdsauktion eller nätauktion?
Dansk, svensk eller finsk design?
Kroppkakor eller pizza?
Nogger eller 88:an?
Uppsala eller Växjö?