Hjärtligt engagemang för anrik byggnad
Ett ståtligt landmärke som ska återfå sin forna glans. Att renovera Saltsjöbad är ett hjärteprojekt för Patrik och Helen Lundström.
– Många oskarshamnare har en relation till den här byggnaden och vi vill bevara den för kommande generationer, förklarar de.
De 23 nya fönstren i originalstil mot sjösidan är kanske det mest synbara beviset på den genomgripande renoveringen av de yttre delarna av Saltsjöbad. Men den omfattar så mycket mer än så: det gamla plåttaket har vattenblästrats och målats om, 1000 fiskfjällslika takspån som pryder den övre delen av fasaden har bytts ut samtidigt som hela fasaden och alla snickerier samt befintliga fönster har målats om.
– Vi har verkligen gått igenom och gjort iordning varenda kvadratcentimeter av fastighetens exteriör, förklarar Patrik och berättar stolt att han till och med fick återuppliva sina gamla svarvkunskaper från grundskolans träslöjdslektioner för att tillverka en ny stolpe till räcket på en av husets altaner.
Uppfördes 1897
Tillsammans med hustrun Helen köpte han den anrika fastigheten för tre år sedan. Den uppfördes redan 1897 och har bland annat verkat som privat-bostad och festlokal. Sedan några decennier tillbaka har det varit hyreslägenheter i huset.
– Vi brukade promenera förbi på strandpromenaden och tyckte att det var ett fantastiskt fint hus. Men samtidigt började det se lite förfallet ut. Så när vi började trappa ned våra arbeten och fastigheten samtidigt blev till salu så bestämde vi oss för att slå till, berättar Helen.
Patrik beskriver deras yrkesliv, där han själv har varit vd för papperstillverkningsföretaget Okab under många år, som otroligt hektiska och med ständiga deadlines.
– Det har varit hjärnprojekt som har krävt väldigt mycket. Det här gör vi med 100 procent hjärta och låter det ta den tid det tar, säger han leende.
Originalskick
Ambitionen är att återställa så mycket som möjligt av Saltsjöbads stora trädgård och fastighetens exteriör till originalskick. Paret har dock bestämt sig för att kompromissa lite och i stället satsa fullt ut på ett generellt tidstypiskt utseende.
– Vi har haft direktörsvillan i parken vid Ronneby Brunn som förebild och tagit del av dokumentationen kring den för färgval och liknande, berättar de.
Upprustningen av trädgården har redan inletts. Bland annat har häck planterats runt hela tomtgränsen och originalgrindarna återmonterats, den asfalterade entrégången ersatts av en grusgång, en fruktlund med såväl päron som plommonträd har anlagts och delar av tomten som tidigare var igenväxt har röjts, fyllts upp och såtts in med gräs.
– Vi har även gjort iordning den ena av trädgårdens damm med fontän och tillhörande Arvid Källströmstaty. Även den andra dammen och fontänen står på tur att göras iordning. Dessutom finns det ytterligare en Källströmstaty på tomten – ”Flicka med spegel” – som är i väldigt dåligt skick. Vi har börjat undersöka möjligheterna till bidrag för att renovera den och är tacksamma för tips hur kan gå vidare med det, säger Helen.
Positiva kommentarer
Reaktionerna kring paret Lundströms satsning på att återskapa Saltsjöbads storhetstid har inte låtit sig vänta. Positiva kommentarer och glada tillrop från förbipasserande har gett dem ny energi.
– Det här är en byggnad som många har ett förhållande till och de tycker det är väldigt roligt att vi gör det här. För oss handlar det absolut inte om att tjäna pengar eller bli några fastighetsmagnater. Tvärtom. Vi gillar gamla hus och gör det här för att även kommande generationer ska kunna njuta av Saltsjöbad och den här fantastiska miljön, framhåller de.
Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist