Perenner för varje läge

Det är nu de första små bladen på de tidigaste perennerna börjar titta upp. Linda Högsander Lindqvist tipsar om hur de ska skötas på bästa sätt och passande kombinationer för vårens blomsterprakt.

Perenn betyder att växten är flerårig och alltså kommer tillbaka år efter år. Vissa blommar på försommaren och andra senare. Det finns bland annat mattbildande perenner som växer med utlöpare, kuddbildande, klungbildande, rosett-bildande och vintergröna perenner. 

– Det går att hitta en perenn till varje läge. Det finns även en indelning för vilken klimatzon de vill växa i zon I-VIII. De har även olika livslängd – vissa blir inte så långlivade medan andra kan stå i decennier. 

Linda framhåller att det ibland kan vara bättre att använda marktäckande perenner istället för en gräsbeklädd yta på grund av skugga, där gräs oftast inte trivs. Eller på solutsatta slänter där gräs oftast är svårskött. 

– Det blir också mer estetiskt tilltalande. Ytor med marktäckande perenner kan när de är etablerade vara mer lättskötta än gräsmatta.

En stor fördel med perenner är att de är ypperliga att kombinera med en rad olika sorters lökväxter som är först ut att ge våren dess blomsterprakt. 

– Lökväxter bör få vissna ner i fred för att de ska återkomma år efter år. Då kan rabatten se väldigt trist ut. Men här kommer det fina i kråksången, för vips har perennerna vuxit upp och dolt de överblommade lökväxterna.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Lindas bästa vårblommande perenner:

1. Brunnera macrophylla
”Jack Frost”

Kaukasisk förgätmigej vars läckra silvriga blad med gröna ådringar väcker mångas habegär. De blommar med intensivt blå blommor.

2. Anemone sylvestris, ­tovsippa
Är släkt med vitsippan. När den trivs så sprider den sig med utlöpare. Här ihop med ett gräs som heter glansälväxing.

3. Phlox douglasii
”Cracker jack”, kuddflox

Superbra på murar, i skrevor och liknande. Verkligen en färgklick på våren.

4. Euphorbia cyparissias, ­vårtörel
Här ihop med en tazettnarciss ’Geranium’. Den här sprider sig ganska ohämmat vilket kan vara en fördel i en slänt. Den är också mycket torktålig.

5. Pulsatilla vulgaris,
backsippa

Bildar små hobbar och får vackra fröställningar efter blomningen.

 

Att göra i april:

Börja förodla dina dahlior för att få ­tidigare blomning. Gå gärna in på ­
@Rotviksträdgård Instagramkonto.

Jag mulchar perennerna på våren med gödsel blandat med planteringsjord i samband med att jag klipper ner dem (Från engelskans mulch=kompost).

 När perennerna blommat klipper jag ner dem en andra gång vilket gör att vissa perenner hinner få ett andra ­blomningsflor.

Frön som du har sått i pluggbrätten är det nu dags att skola om till större krukor med bra planteringsjord.

Se över dina lökväxter och ge lite ­benmjöl.

 Är det något du ska plantera i vår är det bra att förbereda det så snart som möjligt. Tänk på att Maj kan vara en varm och torr månad.

 

Öppet Rotviks trädgård 2021 

APRIL 

Vid intresse har vi en ­guidad rundvandring kl 11.

4/4 Påskdagen 11-15 

10/4-11/4 kl 10-15 

24/4- 25/4 kl 10-15 

MAJ 

 8/5-9/5 kl 10-15 
Tulpanblomning

22/5-23/5 kl 10-15  

JUNI

 5/6-6/6 kl 10-15 Iris och blåregn blommar.

19/6-20/6 kl 10-15

JULI

• 3/6-4/6 kl 10-15
Rostema