Hela julbordet i en matkasse från Maxi
ICA Maxis populära julkasse innehåller recept och mat för åtta personer. På bara tre timmar är ett komplett julbord färdigt att avnjutas.
– Otroligt enkelt och smart. Inte minst i dessa tider, framhåller Rasmus Ohlsson.
I likhet med ICAs övriga 1 500 unika handlare håller Rasmus Ohlsson på ICA Maxi i Oskarshamn julhandeln högt. I år är det dock annorlunda både för honom och alla andra handlare i såväl Sverige som stora delar av övriga världen.
– Allt är verkligen helt upp och ner. Men jul blir det ändå och vi vill gärna visa omtanke och hjälpa våra kunder på bästa sätt, säger han.
Beställ komplett Julbord – Online
En del i detta är ICAs matkassar som beställs online och sedan kan hämtas i butik. Från 1 december finns även möjlighet att beställa en speciell julkasse som innehåller både recept och mat för ett komplett julbord.
– Även om vi inte kan träffas på stora släktkalas över julhelgen så är det ju inget som säger att vi inte kan unna oss ett julbord med alla klassiska rätter. Med ICAs julkasse behöver ingen heller riskera att trängas i butiken för att köpa alla läckerheter. Såväl varmt som kallskuret levereras färdigpackat och klart i vår matkasse, förklarar Rasmus.
Enkelt, Smidigt & Gott
Julkassen innehåller mat och recept beräknat för åtta personer. Merparten av innehållet i kassen behöver bara värmas och läggas upp på serveringsfat. Inom bara några timmar är ett komplett julbord färdigt att avnjutas.
– Det är fantastiskt enkelt och smidigt. Dessutom är det väldigt goda rätter som ingår i julkassen, säger Rasmus som bland annat rankar julskinka, köttbullar och paj med Västerbottenost högst på sitt eget julbord.
Komplettera med Dryck och Mat
Med ICAs vanliga matkasse går det givetvis att komplettera julkassen med både dryck och mat efter eget tycke och smak.
– Julmust och pepparkakor hör definitivt julen till. I alla fall hemma hos mig, framhåller Rasmus Ohlsson och passar samtidigt på att önska alla en riktigt God Jul.
– Trots rådande pandemi är det viktigt att anpassa sig till situation en ha en så trevlig julhelg som möjligt. Med vår julkasse vill vi visa omtanke och hjälpa våra kunder, säger han.
Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist
Julmatens historia
Köttbullar, risgrynsgröt och griljerad skinka är rätter som många av oss ser som en självklarhet till jul. Men hur kommer det sig att de hamnade på det svenska julbordet?
Risgrynsgröt – lyxvaran som blev folklig
Långt bak i tiden var risgrynen en dyr importvara och gröten serverades därför bara hos eliten i samhället. Först på 1800-talet blev risgrynsgröten vanlig hos det svenska folket.
Köttbullar – inte så svenskt
Köttbullar känns ju som något väldigt svenskt, men rätten finns över hela världen i olika varianter. När köttkvarnen uppfanns 1895 blev köttbullarna allt vanligare på julborden. På 1960-talet lanserades den frysta varianten och köttbullarna blev snabbt en favorit till jul.
Prinskorv – nytt på julbordet
Småkorvar fanns redan på 1700-talet i lite finare miljöer. Men det vi idag kallar prinskorv är relativt nytt på julbordet. Det blev ett vanligt inslag först när den moderna charkuteriindustrin utvecklades på 1900-talet.
Kryddsill – exotiska inslag
Kryddsillen serverades redan till medeltidens festligheter hos de mer välbeställda eftersom kryddor som kardemumma, kanel och kryddnejlika importerades från andra sidan jordklotet. På 1700-talet blev de mer tillgängliga och började användas i matlagning även i bondesamhället.
Julmust – ett nyktert alternativ
Julmusten uppfanns 1910 av nykterhetsmannen och läskedrycksfabrikören Robert Roberts som ville hitta ett alkoholfritt alternativ till julbordet. Receptet har alltid varit hemligt och hålls inom familjeföretaget än i dag.
Glögg – räddade blaskigt vin
Glöggen har druckits som en värmande dryck året om sedan medeltiden. Då tillsattes kryddorna för ett dölja vinets dåliga kvalitet. Först på 1800-talet blev glöggen en kär jultradition.
ICAs julkasse
(Meny för åtta personer)
- Julskinka
- Grönkålssallad med fikon
- Köttbullar
- Kycklingprinskorv
- Potatis
- Gravad lax
- Krämig apelsinsill med senap
- Inlagd sill med dragon och fänkål
- Ägghalvor med rom och räkor
- Rödbetssallad med pepparrot
- Paj med Västerbottensost
- Janssons frestelse
- Spisbröd och ost
Läs mer och boka ICAs julkasse på www.ica.se