Sluter cirkeln med miljönyttigt uppdrag
Samarbete och förening. Med hjälp av en träffsäker rekrytering. Möt Maria Schade, ny förbundschef för KSRR. Hon leder arbetet i riktning mot ett samhälle där inget är avfall – och där allting återvinns.
Plast, metall och kartong. Hemma hos Maria Schade är det var sak på sin plats som gäller. För den 48-åriga Torsåstjejen är kretsloppstänket ständigt närvarande, såväl på som utanför arbetstid.
– Redan innan jag började jobba med det här var jag en flitig besökare på återvinningsstationen nära vårt hem i Kalmar, tack vare att det var så enkelt och tillgängligt. Och det där med tillgängligheten har jag sedan tagit med mig i mitt arbete för att få källsortering och återvinning att bli en självklar del av människors liv.
Sluter cirkeln
Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR) bildades 2006 av fem kommuner och Maria Schade har varit anställd sedan 2007. Hon började arbeta med kundservice för att sedan gå vidare till att bli projektledare, administrativ chef och avdelningschef. Nu sluter hon cirkeln genom det nya uppdraget som förbundschef.
– Jag är en person som hela tiden söker och ser möjligheterna i förening och samarbete. Och under den här resan har jag haft turen att ha människor omkring mig som har sett min strävan efter resultat. Jag vill alltid lite mer och det är nog därför jag har fått det här förtroendet.
Stort förbund
Genom åren har Maria Schade sett organisationen växa i takt med att fler kommuner har anslutit. I dag är KSRR Sveriges näst största renhållningsförbund.
– Men det jag är mest stolt över är vår höga kundnöjdhet. Invånarna kan ju varken välja oss eller välja bort oss, därför är det viktigt att vi alltid är på tårna. Faktum är att det är få saker som engagerar människor så mycket som avfall – alla har en åsikt och vi är hela tiden bevakade på ett vis. Men det är också det som triggar mig att hela tiden bli bättre, säger Maria Schade.
Kräver omställning
Utöver att prestera bra betyg i kundnöjdhetsundersökningar finns det framför allt en skriande anledning till varför fortsatt utveckling inom KSRR är nödvändig.
– Det har länge varit populärt bland företag att ha vackra formuleringar kring miljön i sina värdegrunder. Men nu är klimatkrisen på riktigt. Och det kräver att vi ställer om, snabbt och effektivt, hand i hand med våra beslutsfattare. Vi har redan kommit väldigt långt på vägen genom stora investeringar i våra anläggningar, utan att för den skull höja taxan för våra kunder, konstaterar Maria Schade.
Stark personlighet
Yvonne Bergvall är ordförande i tekniska nämnden i Oskarshamn och sitter i förbundsdirektionen för KSRR. Hon stämmer in i orden om att förbundet ligger i framkant på många sätt och att den utveckling som redan har skett inte får stanna av.
– Med Maria får vi en ny, stark personlighet i ledningen som jag är säker på kommer att ge förbundet ytterligare en skjuts i rätt riktning. Hon har funnits med på våra gemensamma möten länge och är redan så insatt i verksamheten som det går att vara. För mig känns det extra glädjande att en kvinna har nått fram till den här positionen och jag tycker det är viktigt att vi kan rekrytera bra chefer internt, att duktiga medarbetare har möjlighet att växa i organisationen. Maria är otroligt omtyckt av personalen vilket är en viktig ledaregenskap, säger Yvonne Bergvall.
Maria Schade
Ålder: 48 år
Bor: Bergavik i Kalmar
Aktuell som: Ny förbundschef för KSRR
Familj: Man, två söner, två hundar och en katt.
Gör på fritiden: Umgås med familj och vänner, tränar och gosar med husdjuren
Ökat samarbete ger ren vinst
Landets näst största renhållningsförbund växer ytterligare. Under det nya namnet Kretslopp Sydost tas från och med årsskiftet ett avstamp mot ännu större vinster för både människa och miljö.
Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge. Dessa tre smålandskommuner gör gemensam sak med de fem kommunerna inom KSRR och bildar Kretslopp Sydost. Det nya förbundet kommer från och med årsskiftet att serva 185 000 invånare med kvalitativ och miljöinriktad avfallshantering.
– Vi har gjutit grunden och nu bygger vi på en våning till. Jag vill kalla det för ett paradigmskifte inom KSRR, säger förbundschef Maria Schade.
Samordningsvinster
Oskarshamns kommun anslöt till KSRR 2015 och förbundssamarbetet har inneburit stora samordningsvinster för kommunen både när det gäller ekonomi och miljö.
– Vi har gjort stora framsteg och känt oss väldigt delaktiga under de här fem åren. Det första året var slitigt, det kan jag medge, med många synpunkter från medborgarna. Men därefter har kundnöjdheten gått spikrakt uppåt, berättar Yvonne Bergvall, ordförande i tekniska nämnden i Oskarshamn och ledamot i förbundsdirektionen.
Stora investeringar
Medlemskapet i KSSR har möjliggjort större satsningar och investeringar runt om i kommunen, bland annat i avfallsanläggningen Storskogen i Oskarshamn.
– Det är få saker som engagerar medborgarna på det sätt som sopor gör. Därför känns det fantastiskt att vi genom det här samarbetet kan erbjuda en otrolig service genom bland annat utökade öppettider och toppmoderna, välskötta återvinningscentraler. Allt kommer ner till samordningsvinster och det är också därför vi nu väljer att bli fler, förklarar Yvonne Bergvall.
En annan nyhet från KSRR är den nylanserade appen som ger möjlighet till kundservice dygnet runt. I appen finns öppettider för återvinningscentraler, hämtningsdag för hushållsavfall och flera andra praktiska funktioner.
Text: Jonas Axelsson
Foto: Curt-Robert Lindqvist
KSRR
Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR) är ett kommunalförbund, bildat 2006, som ansvarar för insamling och behandling av hushållsavfall inom Oskarshamn, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås kommuner. Fördelarna med att ingå i KSRR är många. Bland annat får kommunerna det lättare att leva upp till framtidens ökade miljökrav samtidigt som kostnaderna kan hållas nere genom stordriftsfördelar. Inom KSRR:s område finns elva återvinningscentraler varav åtta har öppet dagligen.