Friluftsliv med militär krydda

Krig, katastrof eller försvunna personer. Räkna med att Hemvärnet är på plats och hjälper till. Och när Stadsmagasinet frågar efter tips på lättlagad mat för friluftslivet? Jodå, de ställer upp utan att blinka.

Vi möts upp vid en idyllisk småländsk sjö utanför ­Oskarshamn. Stormköket står redan och puttrar för fullt och doften går inte att ta miste på – stekt fläsk. 

– Till förrätt bjuder vi på en klassisk kolbulle, säger kapten Mikael ­Karlsson nöjt och häller i smeten i den heta ­pannan så att det fräser ordentligt.

Mikael Karlsson visar upp sin ”day-pack”. Innehållet är noga uträknat för att man ska få i sig exakt den mängd energi som går åt under ett dygn i fält.

– Tur att vi tog rejält med smör, kommenterar han och skrattar. 

Samtidigt står löjtnant Mikael ­Nyquist och förbereder huvudrätten. 

– Det blir fisk med färskpotatis och lite andra godsaker. Allting bakas i ett foliepaket över stormköket. Och inte heller här ska man snåla med smöret, förklarar han. 

Militär baskunskap

Att laga mat i det fria är något som varje hemvärnssoldat ska kunna – det är en baskunskap inom det ­militära. Ett stormkök ingår i soldaternas ­utrustning så att de ska kunna fixa käket själva vid behov. 

– Men när vi har övning brukar vi beställa mat i förväg för att spara tid. Och två gånger per år har vi större ­övningar som pågår i fyra dagar. Då har vi kok med oss som lagar mat till alla. Fast ibland använder vi oss av stormköken för att den kunskapen inte ska försvinna, förklarar Mikael Karlsson samtidigt som han vänder på kolbullen i pannan. 

Det är en viktig del av det militära att lära sig att överleva i skogen. Både Mikael och Mikael har gått särskilda överlevnadsutbildningar. 

– Vi har fått lära oss mycket, till exempel vad man kan äta och vad man ska göra om man går vilse, berättar Mikael Nyquist och får medhåll av Mikael Karlsson: 

– En viktig del är faktiskt att ­acceptera att man är vilse. Därefter kan man göra olika försök att orientera sig, i stället för att bara irra runt. Och det är viktigt att ha tillgång till vatten, för då klarar man sig rätt länge, säger han och häller en skvätt i pannan så att folien inte ska bränna fast. 

Matpaket som reserv

Medan vi väntar på att huvudrätten ska bli färdig visar Mikael Karlsson sin ”day-pack” med vakuumförpackad mat. Den innehåller frukost, lunch och middag samt kaffe, energidryck och energibars. 

– Den här ska man spara på, det är sista vägen ut. Maten är inte jättegod, men det funkar när man är riktigt hungrig. Det kan inte alltid vara en smakupplevelse när man äter.  

Påsens innehåll är noga uträknat för att täcka 24 timmars energibehov ute i fält. Måltiderna ska värmas på stormköket, men går även att äta kalla. Det är dock inget någon av dem rekommenderar. 

– Detta är en ganska ny ­företeelse i Sverige. Och vi är glada att den finns för maten är mycket bättre än den klassiska konserven, guldburken. Den var helt bedrövlig, säger Mikael Karlsson. 

Många kompetenser

En skvätt färskpressad citron över fisken sätter pricken över i.

Borta hos Mikael Nyquist börjar efterrätten ta form. Några snabba drag med kniven över en bit vit choklad sätter kronan på verket. Menyn är komponerad av kvartermästare Anders Ekelund som är utbildad kock. 

– Det är bara ett exempel på alla kompetenser som finns inom Hem­värnet. Vi har snickare, musiker, sjukvårdare – ja, listan kan göras lång. Det finns uppgifter för alla, även om man inte har en bakgrund inom det militära. Och den som saknar ­militär grundutbildning kan få göra en kortversion av lumpen som sträcker sig över tio dygn. 

Gör skillnad

Hemvärnet söker alltid frivilliga som vill vara med och göra skillnad i samhället. Enda kravet är att du är minst 18 år och svensk medborgare. 

– Tidigare har Hemvärnet haft lite dåligt rykte – ungefär som att det bara skulle handla om vapen och dricka. Men det är som bortblåst nu. Kvar finns de militära traditionerna, möjlig­heten att få en gedigen utbildning och en stor portion kamratskap, säger Mikael Karlsson och räcker fram ett smakprov av fisken. 

Maten i det militära må vara ­omtvistad – men tro det eller ej, det här smakade riktigt gott.  

 

Mikael Karlsson

Ålder: 45

Bor: Oskarshamn

Familj: Sambo och ett barn

Gör på fritiden: Chef för Insats­kompaniet i norra Kalmar län, tillbringar tid med familjen. 

 

Mikael Nyquist

Ålder: 50

Bor: Oskarshamn

Familj: Fru

Gör på fritiden: Aktiv i Hemvärnet, fixar med huset och reser

 

Intresserad av Hemvärnet? 

Sök på ”mitt försvarsmakten” på nätet och fyll i en intresseanmälan. Om du bor i Oskarshamnstrakten kommer du att bli kontaktad av Mikael Nyquist med mer information