Skotska kossor håller landskapet öppet
Ett så naturligt djurliv som möjligt. Birgitta Nors och Evald Palmér i Berga utanför Högsby har sina nötdjur ute året om. Dessutom används bara ekologiskt foder från den egna gården och djuren medicineras inte i förebyggande syfte. Resultat: ett mört och extra smakrikt kött, som dessutom är magert.
– För oss var det självklart att välja en ekologisk djurhållning när vi startade för 30 år sedan. Det är så mycket bättre för både djur och människa, säger Birgitta Nors och fortsätter:
– Allt började med att gubben kom hem en dag och sa att jag bara måste se en tjur och kvigkalv som var till salu i Ålem. De var det sötaste han sett.
Det visade sig vara den då ganska ovanliga rasen Highland Cattle. En ras från de skotska högländerna som lärt sig överleva i ett kargt klimat där de fått äta det som fanns. Vilket också lett till att Highland Cattle är både tåliga och lättskötta djur. De äter det mesta och är effektiva på att hålla landskapet öppet.
– Rasen passade oss perfekt och under åren har vår boskapshjord vuxit sig stor. Vi har även kompletterat den med kossor av rasen Hereford. På somrarna betar de till stor del längs med kusten i Mönsterås och längs Emån på vackra naturbeten. Under vintern utfodras de med hö/ensilage från vår egen gård, aldrig något kraftfoder. Highland Cattle trivs bäst ute och därför får de också gå ute året om, med skogen som naturligt vindskydd, säger paret som själva bor på en gård i Berga.
Tama kor
Företaget är anslutet till ett kontrollprogram som heter ”Utegångsdjur utan ligghall nöt”. Huvudman för kontrollprogrammet är Sveriges Nötköttsproducenter, medan det praktiska arbetet utförs av Gård & Djurhälsan. Kontrollprogrammet godkänns av Jordbruksverket.
– För oss är det viktigt att korna får leva ett så naturligt liv som möjligt, säger Evald Palmér.
Med daglig tillsyn över ett par hundra djur utspridda på betesmarker på olika ställen, är det ett krävande jobb för både Birgitta och Evald. Extra hjälpen från döttrarna Evelina och Charlotte är därför guld värt.
– Våra döttrar är uppvuxna med det här livet. Highland Cattle är också allt annat än vilda, tvärtom är de lugna och nyfikna. Tjoar vi till så kommer allihop. De är tama på något vis, men håller avstånd till främlingar, säger Birgitta Nors.
Bra hela livet
Djuren växer saktare än de mer traditionella koraserna och slaktas därför också senare i livet, runt 2-2,5 års ålder. Slakten sker hos Håkans glada utegrisar i Vimmerby.
– Det är viktigt för oss att våra djur har det bra hela livet. Även då livet ska avslutas. Hos Håkan vet vi att det blir så, säger Evald Palmér.
Omtanken om djuren avspeglar sig också på köttet, som är mört och extra smakrikt. Birgitta och Evalds ekologiska naturbeteskött har blivit populärt i bland annat REKO-ring Oskarshamn och Kalmar på Facebook, där privatpersoner kan köpa olika delar från djuren, korvar, isterband eller hela köttlådor, på förhand och sedan hämta på en angiven plats. Birgitta och Evald har också en gårdsbutik hemma i Berga samt säljer sitt kött på marknader och andra event. Även företag och restauranger tillhör kundkretsen.
– Intresset för ekologiskt har verkligen ökat de senaste åren, vilket känns kul förstås. Kunderna vill veta vad de stoppar i sig helt enkelt. Även inälvsmat har blivit mer populärt. Det känns som att trenden går mer och mer mot hur det var förr, då man tog tillvara på hela djuret, säger Birgitta Nors.
Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist