Neutral kanal för kärnteknisk information
Sverige ligger i täten när det gäller insyn i verksamheten vid kärnkraftverken. Lokala säkerhetsnämnden är en neutral informationskanal till allmänheten om säkerhets- och strålskyddsarbetet vid OKG och SKB.
Sedan nyår är kommunalråd Andreas Erlandsson ordförande för den lokala säkerhetsnämnden i Oskarshamn. Vid ett antal årliga sammankomster träffas ordförande och övriga ledamöter, som samtliga är utsedda av regeringen efter förslag från kommunstyrelsen i Oskarshamn, för att få uppdaterad information om det kärntekniska säkerhetsarbetet vid OKG och SKB. Vid de flesta nämndmöten medverkar även representanter för Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, för att informera om den generella kärnsäkerheten.
– Det handlar framför allt om att vi ska känna till hur beredskapen mot kärnkraftsolyckor är utformad vid kärnkraftverket och även kunna informera allmänheten om det kärntekniska säkerhetsarbetet och om beredskapsplaneringen. Vi fungerar även som remissinstans i olika frågor som rör säkerheten kring OKG och SKB, förklarar Andreas Erlandsson.
Lokala säkerhetsnämnden, som är en statlig myndighet, har funnit i samtliga fem svenska kärnkraftskommuner sedan början av 1980-talet. Detta för att allmänheten, enligt svensk lag, ska ha möjlighet att få insyn och neutral information i och kring det kärntekniska säkerhets- och strålskyddsarbetet. Ted Lindquist, sekreterare i lokala säkerhetsnämnden, förklarar att nämndens huvudsakliga uppgift är att lämna information till allmänheten. Både via möten och olika typer av media, som exempelvis radio.
– Men vi varken kan eller ska ta över det övergripande ansvaret för informationen. Det sköter OKG och SKB samt länsstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Vid några tillfällen, när det har hänt något extraordinärt som exempelvis i samband med kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Fukushima, har säkerhetsnämnden bjudit in allmänheten till möte för att informera om hur det påverkar oss lokalt.
Förutom de återkommande sammanträdena gör den lokala säkerhetsnämnden också studieresor för att förkovra sig och dela med sig av sina erfarenheter. Dels kortare studieresor för att träffa nämnderna i de övriga kärnkraftskommunerna. Dels lite längre resor för att ta del av det kärntekniska säkerhetsarbetet på andra håll i världen.
– Bland annat har den nuvarande nämnden varit på utbildning i Ringhals. Säkerhetsnämnden besökte även Tyskland 2017 för att studera kärnkraftsavveckling inför avvecklingen av de två reaktorerna på OKG.
Som statlig myndighet finansieras den lokala säkerhetsnämnden av staten. Tillsammans med övriga fyra kärnkraftskommuner i Sverige ingår Oskarshamn också i Kärnkraftskommunernas samarbetsorganisation – KSO – som på olika sätt arbetar med frågor av gemensamt intresse. Det kan exempelvis handla om gemensamma ståndpunkter och yttran den till regeringen i olika frågor som rör de fem kommunerna med kärntekniska anläggningar.
Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist.
STRÅLSÄKERHETSMYNDIGHETEN
Har ett samlat ansvar inom områdena strålskydd, kärnsäkerhet och nukleär icke-spridning. Myndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden. Detta görs genom att utforma regler och pröva tillstånd för verksamheter med strålning samt bedriva tillsyn mot verksamhetsutövare.
LOKALA SÄKERHETSNÄMNDEN
• Andreas Erlandsson (S) – ordförande
• Anita Hultgren (S) – ersättare
• Rigmor Eklind (S) – ledamot
• Peter Wretlund (S) – ersättare
• Joakim Rylin (S) – ledamot
• Jenny Ilke Hjelm (S) – ersättare
• Ingela Ottosson (M) – ledamot
• Eva-Marie Hansson (M) – ersättare
• Karl-Erik Gustavsson (L) – ledamot
• Charlotte Sternell (C) – ersättare
• Ulf Sjöö (KD) – vice ordförande
• Lena Fyhr (V) – ersättare
• Andreas Bäckström (SD) – ledamot
• Dan Bengtsson (SD) – ersättare
Sekreterare är marknadschef Ted Lindquist