Slutrökt på lekplatser

Från och med i sommar är det olagligt att röka på bland annat uteserveringar, busshållplatser och lekplatser. Dessutom behövs det tillstånd för att sälja tobak.

Detta står klart efter att riksdagen alldeles nyligen röstade igenom den nya tobakslagstiftningen.
– Det blir ett utökat rökningsförbud på vissa allmänna platser. Även ingångar till verksamheter blir rökfria, säger Sofie Sandelius, miljö- och hälsoskyddsinspektör på samhällsbyggnadskontoret i Oskarshamn.
– Det räcker alltså inte att rökare går utanför lokalen och röker, de måste gå iväg en bit från exempelvis uteserveringen. Detta för att gäster inte ska behöva passera eller sitta i rök. Bryts detta har restaurangägaren rätt att avvisa gäster, fortsätter hon.
Förbudet gäller inte bara cigaretter utan även andra tobaksprodukter som behöver hettas upp för att inhaleras samt E-cigaretter och rökning av örtprodukter.
– Det är klart att det blir en omställning i början. Men det var det när rökning förbjöds inne på restauranger också, nu är det en självklarhet, säger kollegan Linda Dynestad, även hon miljö- och hälsoskyddsinspektör på samhällsbyggnadskontoret.
Den nya lagen innebär också att alla försäljningsställen av tobaksprodukter måste ansöka om tillstånd av kommunen för att få sälja. Tidigare räckte det med en anmälan.
– Det blir samma tillvägagångssätt som för servering av alkohol. En prövning om personlig tillämpning görs av oss handläggare, bland annat skickar vi en remiss till polismyndigheten för att se om personen finns i belastningsregistret. Dessutom gör vi en ekonomisk granskning, säger Sofie Sandelius.
Den nya lagen, som syftar till att minska användningen av tobak, börjar gälla 1 juli 2019.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

RÖKFÖRBUDET
Från och med 1 juli blir det förbjudet att röka på:

  • Områden utomhus avsedda för väntande resenärer i kollektivtrafiken
  • Inhägnade platser utomhus avsedda för idrottsverksamhet
  • Lekplatser för allmänheten
  • Vid alla entréer till rökfria lokaler samt andra utrymmen som allmänheten har tillträde till

Ny livsmedelslag med hårdare straff

Vid årsskiftet skärptes straffen för brott mot livsmedelslagen. Det resulterade i att kommunen nu är skyldig att besluta om sanktionsavgift för den som inte registrerat sin verksamhet inom försäljning eller servering av livsmedel. Detta gäller även vid ägarbyte.
– Det spelar ingen roll om det skett uppsåtligen eller inte. Vi måste ändå ta en avgift, säger Linda Dynestad, miljö- och hälsoskyddsinspektör på samhällsbyggnadskontoret i Oskarshamn.
Berörda av lagändringen är exempelvis de som driver restauranger, livsmedelsbutiker, kiosker, skolkök, grossistlager och bagerier. En livsmedelsanläggning ska registreras senast 14 dagar innan att verksamheten har startat. Syftet är att kontrollera att livsmedelsföretagare följer gällande regler och på så vis ge säkrare livsmedel för konsumenten och bidra till rättvis konkurrens.
Ta kontakt med samhällsbyggnadskontoret om du är osäker på att din firma behöver registreras.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.