Steelheadfiske bland indianer och björnar

En modern trapper. Med flugfiskespö istället för skarpladdad winchester.
Stadsmagasinets fotograf Curt-Robert Lindqvist har varit på jakt efter steelhead längs floderna i Kanadas vildmark bland indianer och grizzlybjörnar.

En lycklig fiskare och hans sexkilos steelhead.

– Det är ett fantastiskt äventyr. Att fiska steelhead, som är en slags vildare och havsvandrande variant av regnbågslax, i Kanadas floder och älvar är en dröm jag har haft ända sedan jag började med flugfiske. Det här är min andra resa till British Columbia. Jag var här första gången för sju år sedan, berättar han.
British Columbia är Kanadas minsta och västligaste provins som gränsar till bland annat Stilla Havet och Alaska. Klippiga bergen och de djupa fjordarna utgör en stor del av provinsens berömda och spektakulära landskap. Här lever fortfarande Kanadas ursprungsbefolkning, indianer och inuiter, i sina ursprungliga reservat. Sida vid sida med grizzlybjörnar och en mängd andra vilda djur.
– Det känns verkligen att man är mitt ute i vildmarken. Någon grizzlybjörn såg jag inte, även om det ryktades att det befann sig en i området. Däremot en hel del svartbjörnar som vågade sig nära bebyggelsen. Likaså vithövdad havsörn, järv och kolibri, säger Curt-Robert som inte bara är fiskefantast utan även är mycket djurintresserad.
Utgångspunkt för fiskeäventyret var det lilla samhället New Hazelton med närhet till Skeena River vars flodsystem är känt som bäst i världen för ske efter steelhead.
– Lite kuriosa är att Skeena betyder dimmornas älv och mitt hemmafiskevatten, Emån, har betydelsen dimmornas å, förklarar Curt-Robert.
Tillsammans med sin fiskepartner Peter Lundberg som är veteran bland de svenska flufiskarna i British Columbia med sina 14 besök, utforskades en stor del av flod- och älvsystemet under de totalt tio fiskedagarna. En ny favorit var Copper River, en biflod till Skeena River, där Curt-Robert även lyckades kroka resans enda steelhead. En annan favorit är älven Kispiox som till viss del rinner genom indianernas reservat och därför kräver en extra avgift.
För att nå de bästa fiskeställena behövde de ibland vada i timmar längs flodstranden i den svårtillgängliga terrängen där även björnarna har sina stråk.
– Att vara ute i så orörd och vild natur gjorde ju fisket till ett ännu större äventyr. Tyvärr var det en dålig säsong för steelhead. Myndigheterna hade provfiskat i flodmynningen och det visade att det bara var en fjärdedel av normal uppgång av steelhead. Tack och lov lyckades jag ändå fånga en till slut. Det är en speciell känsla då man använder enkelkrok utan hullingar samtidigt som de bjuder på tuff kamp och inte är helt lätta att landa. Den steelhead jag fångade och sedan släppte tillbaka vägde ungefär sex kilo och var närmare 85 centimeter lång.
Fisket, naturupplevelserna, miljön och människorna har onekligen gett Curt-Robert blodad tand. Sedan flera år tillbaka åker han även till Norge för att flugfiska.
– Det är också häftigt. Fast en helt annan upplevelse. Jag har så smått börjat fundera på nästa fiskeäventyr. Kanske Sibirien eller något annat otillgängligt ställe i vildmarken…

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist & Peter Lundberg, Guideline

FLUGFISKE
Flugfisket kan se svårt ut, men kräver bara lite övning för att bli både roligt och effektivt. Laxfiskar som öring, harr, regn- båge, röding och lax fiskas ofta med fluga, men i stort sett alla fiskar går att fånga med rätt utrustning och teknik. Exempelvis gädda är mycket kul att fånga på fluga.
Det är linan som är kastvikten när man kastar med fluga, eftersom en fluga knappt väger något. Man kastar linan fram och tillbaka i luften och släpper ut mer och mer lina tills man kan kasta ut flugan på vattnet. Det viktigaste med kasttekniken är att kunna få flugan att landa en liten bit framför fisken.
Källa: SportFiskarna

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.